Donuts och Munkar

Bakade donuts idag så tänkte dela med mig av receptet. Jag gjorde fyra olika sorter: Vanliga med socker, choklad och strössel, fyllda med sylt och de andra med choklad.
Bilderna är inte bra, men det blir roligare med egna bilder än inga alls.
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
½ paket jäst
7 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
4 äggulor
ca 1 liter vetemjöl
Alternativ till dekoration:
Strösocker
Smält choklad 
Strössel
Kokos
Hackad mandel eller hasselnötter
Glasyr
1. Smält smör och värm tillsammans med mjölken till 37 grader (fingervarmt).
2. Blanda jästen med degvätskan.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och till sist äggen.
4. Blanda till en slät (men lite klibbig) deg.
5. Låt jäsa 1 timme
6. Nu ska du forma munkarna. Det finns många sätt att göra antingen så tar du en bit deg rulla den som en mask och sen sätter du ihop ändarna. Andra alternativet är att rulla degbiten till en boll och sedan göra att hål med antingen dina fingrar eller en flasköppning. Gör hålet större om det behövs. 
Om du ska göra fyllda munkar rulla deg till lika stora bollar. Jäs dom sen i 30 minuter till. (OBS! Endast som du ska göra fyllda!)
7. Fritera på båda sidorna tills dom är gyllenbruna. Vänd i socker (va snabb annars fastnar inte sockret)  och toppa med valfritt tillbehör. De fyllda munkarna ska du låta svalna. Skär sedan ett litet jack under munken, spritsa sedan in sylt eller någon slags kräm. (Recept på vaniljkräm kommer jag lägga upp senare).                                                               

Kommentarer

Kommentera här:

Ditt namn:
Kommer jag komma ihåg dig?

E-postadress: (bara jag som ser)

Har du blogg ?

Skriv här ↓

Trackback
RSS 2.0